Mysteries of Egyptian Art

serie films

Mysteries of Egyptian Art

 

De komende tijd werken we aan een serie documetaires waarin de betekenissen die verborgen liggen in Egyptische kunstwerken worden uitgelegd.De films zijn gebaseerd op het boek 'Het Mooie Westen'. 

 

De video's zullen vrij toegankelijk zijn voor iedereen.

Meer info volgt. 

Tijdens de grote lockdow schilderden deelnemers van de schildergroepen van het afasiecentrum in Eindhoven de kleurplaren van het kleurboek "Klassieke wereld in Rijksmuseum van Oudheden' met prachtige resultaten.

De werken kwamen tot stand onder leiding van Tonnie Vos.Te bezichtigen tot en met half januari 2021 in het Afasiecentrum Dommelhoef, Eindhoven.

Boek: Het Mooie Westen, Mythen en symbolen in Egypte

Over de verborgen wijsheid van de Egyptenaren

Boekbespreking: 

Uit: National Geographic

Kleurboek

Drie illustrators maken een kleurboek van beelden in het museum.

De kleurplaten zijn met de hand getekend in het Rijksmuseum van Oudheden.

Vanaf 24 mei is het kleurboek in

de museumwinkel verkrijgbaar.

3Een feestelijke avond met National Geographic in Rijksmuseum van Oudheden

Met tekenworkshops door Corina Zuiderduin van Arte del Disegno

maart 2017

Nieuws Archief

Lezing

Papyri in a Changing World

Een van de deelnemers van de Art class, Cisca Hoogendijk, organiseert vanuit het papyrologisch instituut een symposium.  De openingslezing is voor publiek toegankelijk.

Cisca onderzoekt en vertaalt Egyptisch-Griekse papyrusrollen en geeft colleges aan de universiteit Leiden.

donderdag  29 oktober 15.30 uur

Klein Auditorium, Academiegebouw van de Leidse Universiteit, Rapenburg 67-73 Leiden

Start nieuwe seizoen 2015

Uit:

Leiden Stad

van 

Ontdekkingen

Excursie

Besneeuwde bergen en kersenbloesems

Kimono's

In mei 2015 brachten deelnemers van de Art class van Arte del Disegno een bezoek aan de kimono-tentoonstelling van de Japanse textielkunstenaar Itchiku Kubota in het Sieboldhuis.

 Anekdotes met bijzondere details werden verteld door Maria Laman, een van de deelnemers van de Art class. Zij werkte gedurende 35 jaar als restaurator bij museum Volkenkunde in Leiden en heeft diverse traditionele Japanse kimono's gerestaureerd. Zij ontmoette Kubota in 1977 tijdens een tentoonstelling van zijn kimono's in Rotterdam.

Kubota maakt kimono's met betoverende landschappen van bewegend licht. Als jongeman raakte hij gefascineerd door een vergeten Japanse verftechniek die hij op een eigen manier toepaste. Zijn interesse voor de schoonheid en grootsheid van de natuur ontstond vooral tijdens zijn uitzichtloze verblijf als gevangene in Siberië tijdens de tweede wereldoorlog. 'Er was geen hoop,' vertelt hij in de begeleidende film over die periode. "Maar de zonsondergangen waren onbeschrijflijk mooi.'

Zonsondergangen en de schittering van licht zijn belangrijke thema's in zijn werk gebleven.

Workshop Papier en Pigment

werd in april gegeven door gastdocente Toos van Dijk, deelneemster bij Arte del Disegno

Ondergronden kunnen een organisch levend effect geven aan je werk of je werk doen lijken op een beschilderde stenen muur. Het resultaat is niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar en geeft je werk extra cachet. Werken met pigmenten zorgt voor extra diepte, variërend van fluwelen diepte tot transparante lagen.

In deze workshop werd  gewerkt met rijstpapier, textiel, fijn zand, krijtlijm, pigmenten, tempera, bijenwaskrijt. 

Chocolademasker van Matilo

Pieter-Jan De Vos, een van de cursisten bij Arte del Disegno, houdt zich niet alleen bezig met tekenen. Hij ontwierp  een replica van chocolade van het Romeinse ruitermasker van Matilo. Pieter-Jan  maakte voor deze miniatuur vele foto's van het originele bronzen masker. Vervolgens vervaardigde hij er een driedimensionaal model van waarna er kleine mallen van werden gemaakt.  Een chocolaterie vulde de mallen met chocolade en voorzag de maskers van een licht bronskleurige glans. Dit bijzondere chocolademasker is circa 3 cm hoog. Het  originele bronzen viziermasker is  21 cm hoog  en is in 1996 gevonden bij opgravingen in de buurt van Leiden vlak bij het Romeinse fort Matilo.  Het masker bevindt zich  sindsdien in het Rijksmuseum van Oudheden. 

Chocolademasker van Matilo

Bronzen masker van Matilo

Pieter-Jan ontwierp voor Erfgoed Leiden en Omstreken een miniatuurmasker van chocolade van het Romeinse bronzen masker van Matilo.

Fotoboek

Deelnemers Art class maken gezamenlijk fotoboek van tekeningen.

Naar aanleiding van de Art class 2013-2014 en het Museumweekend 2014  namen deelnemers het initiatief om een fotoboek van gezamenlijk werk samen te stellen. Twee deelnemers, Cisca Hoogendijk en  Pharailde Coops, verzorgden de vormgeving. De feestelijke uitreiking vond plaats in de Horus Botanicus.

© 2014. Arte del Disegno All Rights Reserved.