Artvisions

In de ArtVisions word je uitgenodigd mee te kijken, te denken, te luisteren, te verwonderen en vragen te stellen. Aan de hand van prachtige afbeeldingen wordt verteld over kunstwerken uit diverse culturen met hun vaak schitterende vormen,  mythen en symbolen.

Elke Art class wordt begeleid door een ArtVision. Een ArtVision is een presentatie met beamer met afbeeldingen waarbij ik vertel over de achtergronden van de kunstwerken. De ArtVisions zijn ook afzonderlijke te bekijken. Ik kan de Art Vision verzorgen op elke geschikte plaats met een beamer.

 Wil je een ArtVision bestellen dan kun je een keuze maken uit de volgende onderwerpen:

Van goud en lapis lazuli

 

Honderd jaar geleden werd het graf van Toetanchamopn ontdekt. Howard Carter trof beelden aan zo mooi en fascinerend tegelijk, dat ze een blijvende indruk achterlaten. Maar wat is eigenlijk de betekenis van deze wonderlijke beelden?

 Volgens de oude Egyptenaren kunnen mensen veranderen in bloemen, vogels of zelfs van goud en halfedelstenen worden. Zij gaven dit weer in de beelden uit het graf van  Toetanchamon. Wat wilden  zij ermee uitdrukken? En waarom lag Toetanchamon in zoveel verschillende kisten? 

Een inspirerende nieuwe visie over wijsheid die al in de oudste culturen te vinden is.

Reis door de onderwereld

 

Volgens de oude Egyptenaren bestaat er geen dood. Er bestaat alleen maar leven. Leven met vorm en leven zonder vorm. Het bewustzijn kan volgens hen in verschillende  toestanden verkeren, zowel tijdens het leven als tijdens de periode die we dood noemen. Opzich is dat niet nieuw. Diverse oude culturen geven aan dat je na de dood verschillende bewustzijnsfasen doorloopt, maar het bijzondere van de Egyptenaren is dat zij deze stadia heel mooi visueel in kaart brachten.

In deze interpretatie wordt duidelijk dat de oude Egyptenaren er niet vanuit gingen dat je maar een leven had, maar dat je steeds opnieuw wordt geboren om je verder te ontwikkelen.

Het Mooie Westen

Mythen en symbolen in Egypte

Het Mooie Westen is het stralende land achter de horizon. Egyptische mythen vertellen over de overweldigende schoonheid van dit gebied. Het is het land van de goden. Ook mensen konden tijdens hun leven in deze mooie hemelgebieden verblijven. Wat was hun geheim? 

De wagenmenner van Delphi

Een van de weinige bronzen beelden uit de Griekse oudheid die zijn teruggevonden is de wagenmenner van Delphi. Eeuwenlang lag hij verborgen onder de ruïnes van het tempelterrein. De wagenmenner toont het beeld van de overwinnaar die zijn wagen bestuurt tijdens de ereronde.

Wat heeft dit beeld te maken met de beroemde tempel van Delphi? En wat betekent de geheimzinnige tekst 'Ken uzelf' op de gevel van deze tempel?

De raadselen van het lot

Kun je zelf je lot creëren? Wordt dat wat op je weg komt bepaald door toeval?

Volgens een oude tekst uit Egypte draait het lot rond en komt niet per toeval. En volgens de oude Grieken spinnen de schikgodinnen je levenslot. Wie waren deze godinnen? En hoe kun je zelf een mooi lot spinnen?

Egyptische Sieraden

De sieraden van Egypte behoren tot de mooiste van de wereld. Niet alleen vanwege hun prachtige gestileerde lijnvoering, niet alleen vanwege de mooie balans tussen materiaal en volume, maar zij herbergen ook een bijzondere symboliek. Elke lijn, elke vorm en elke kleur betekent iets.

Koninginnen en Veren

Luchtige veren, kleurige veren en veren van de hemel.  Veren hebben in alle culturen een rol gespeeld. Maar wat hebben  veren met koninginnen te maken?

In deze ArtVision kijken we naar de rol van veren in een van de oudste culturen die we kennen: Egypte. Wat doet een veer in het haar van een godin? Welke vleugels heeft de scarabee? Kijk en vlieg mee op de vleugels van de hemel.

Klassieke beelden in Griekenland en Italië

Griekenland was in de oudheid het centrum van kunst, wetenschap en filosofie. Plato kwam er vandaan en ook Pythagoras was er geboren. Hun ideeën over harmonie en schoonheid hadden grote invloed, ook op de kunst. In de Renaissance leefden deze kunst en de achterliggende ideeën weer op. In een kleine bloeiende stad in Italië namen kunstenaars, filosofen en wetenschappers het voortouw. Prachtige marmeren beelden vormen het uitgangspunt in deze ArtVision.

Mythische Dieren 

Deze ArtVision aan de hand van een tekenfilm voert je naar een wereld vol magie en prachtige landschappen, een wereld waar mensen in harmonie met de natuur leven. Het neemt je mee naar de betoverende wereld van de indianen en de Inuit van Alaska. 

Volgens de wijze sjamaan is liefde het fundament waarop alle leven is gebaseerd. We reizen met de hoofdpersoon mee naar de top van de berg, naar de plaats waar 'het licht de aarde raakt.'De reis blijkt niet alleen naar de bergtop te voeren, maar is in werkelijkheid een reis door het leven. In de ArtVision bekijken we zowel de tekenstijlen  als ook het verhaal en de diverse culturele invloeden die erin zijn verweven. Een Artvision met prachtige afbeeldingen over wijsheid uit eeuwenoude mythen. Welke film we bespreken is een verrassing.

Carthago

Carthago was een van de grootste steden van het Middellandse zeegebied, met inwoners uit alle windstreken. Dit laat zich zien in hun beeldhouwkunst. Dromerige beelden verraden de invloed van de Grieken. Tegelijkertijd ontstonden er ook de meest fabuleuze creaties. Invloeden van Feniciërs, Perzen, Romeinen, Egyptenaren, Cyprioten en Afrikanen lieten hun stempel achter en ook de goden werden uitgewisseld.

Bevroren Beweging

In alle tijden hebben kunstenaars geprobeerd om beweging vast te leggen. Vanaf oudsher is de mens gefascineerd door tijd. Kunstenaars bedachten de meest ingenieuze manieren om beweging uit te drukken. In deze ArtVision bekijken we de effecten en ideeën over tijd en beweging, beginnend in de prehistorie, via de Egyptenaren en Grieken tot aan de moderne tijd.

Wanneer begint de tijd? En wanneer begint de beweging? 

6Goden en Godinnen

6Goden en Godinnen in Petra

Ogen van levend licht

Petra, mysterieuze stad in de woestijn. Uitgehakt in de rotsen. Door het sterke contrast tussen verblindend zonlicht en zijn schaduw bedachten beeldhouwers ingenieuze manieren om het spel van licht en schaduw te benutten. Zij waren in staat om ogen van levend licht te suggereren door schaduw alleen. Wanneer de zon zijn weg langs de hemel vervolgde, draaiden de ogen van Helios met hem mee.

Petra was ook een centrum waar verschillende culturen elkaar troffen. 

Harmonie

© 2014. Arte del Disegno All Rights Reserved.